FREDAGSLAPPEN – UKE 50 – 15.12.17 – STEINERSKOLEN GJØVIK-TOTEN

Fra klassene:

2.-3.klasse: Har repetert regneartene og gleder seg til jul.

1.-7.klasse: Mandag 18.12 blir det juleverksted for 1.-7.klasse. Supert om alle elever kan ta med en tom melkekartong!

4.klasse: I forbindelse med avslutningen på onsdag, må alle elever møtes kl 17.00 for kostymer mm

5./6.klasse: Har holdt på med meterstokker i matte.

7.klasse avrunder året med et tilbakeblikk på Roma. Denne gangen så ser vi nøyere på deres samfunnsstruktur. Elevene har blitt kjent med patrisiere og plebeiere, deres lover, konsulene med deres liktorer, senatorene og deres nærmest urokkelig kontroll over deres borgere og hvordan plebeierne gikk på «streik» og fikk en talsperson gjennom Tribunatet (selv om tribunen i starten bare kom fra patrisierklassen). Romerne har også erobret hele den italienske halvøya (takket være legionærenes ståldisiplin og lydighet) og pådratt seg oppmerksomheten til Karthago. Hannibal har krysset Alpene: «Hannibal ante portas!»

Onsdag 20.12.17:

Siste skoledag før jul: Grøtfest i Gulhuset.

Avslutning i salen for 1.-7.klasse kl 17.30. På programmet står bl.a sanger og framførelsen av julespill ved 4.klasse, «Paradisspillet».

SFO: Har åpent til og med fredag 22.12 kl 14.00.

INVITASJON TIL KONSERT:

Vi har den gleden av å invitere til åpningskonsert med Draumkvedet den 09.01.2018 kl. 19.00 i salen på Gaukom- Ihlevegen 261, 2846 Bøverbru, Vestre Toten.

Da vil Cornelius Evensen fremføre middelalderballaden om Olav Åsteson.

Denne konserten vil også markere starten av Goetheakademiet- Akademiet er en uavhengig del av Goetheskolen, som fremover vil tilby forskjellige kurs, seminarer og kulturelle arrangementer.

Her er en liten beskrivelse av hva Draumkvedet handler om:

I drømme, mens legemet er nedsenket i dyp søvn («stærkan svevnen»), foretar hovedpersonen, eller rettere, hans visjonære sjel, en ferd til det hinsidige. Dette skjer i den mørkeste årstida ved jule- og nyttårsleite, da man fra gammelt av har ment at grensene mellom denne verden og det overnaturlige/transendentale er mer flytende enn ellers i året. Oppvåkningsdagen 6. januar kalles foruten trettendagen, også Hellig tre kongers dag, den gamle julaften og epifanie-dagen (åpenbaringsdagen). Etter å ha «vakna» denne dagen har visjonæren det travelt med å sale hesten og ri til kirke. Han står i kirkedøra og gir en utførlig gjengivelse av hva han har skuet i drømme. Han har gått over Gjallarbrua som skiller vår verden fra dødsriket, har slitt seg gjennom tornekratt, over blautmyrer, sett mot helvete og fått en gløtt av himmerike. Underveis har jomfru Maria Gu'mor (Guds mor?) gitt ham beskjed om å reise til «Brokksvalin», for der skal «domen stande». Han har vært vitne til syndige sjeler som bøter for sine synder i «fø'esheimen». Og han har fått oppleve det dramatiske møtet mellom Jesus og erkeengelen Mikael utstyrt med lur (domsbasun) og vekt (rettferdighetssymbol) på den ene siden og «Grutte gråskjeggje», det vil si djevelen, på den andre. Det store spørsmålet er: Hos hvem skal syndesjelene havne?

Vi ønsker hermed alle hjertelig velkommen.Konserten er gratis, men et frivillig utgangs bidrag til oppgradering av bygningene på Gaukom mottas med takk. Det blir enkel servering av kaffe, te og pepperkaker.

Asle Vegard Bjørnerud og Aina Nagell-Sværk.

NYTTÅR 2018:

Første skoledag er onsdag 03.01. Elevene slutter kl 12 pga planleggingsdag for lærerne. SFO er åpent.

RIKTIG GOD JULEFERIE TIL STORE OG SMÅ! VI ØNSKER OGSÅ GODT NYTTÅR!

thumbnail IMG 0088