FREDAGSLAPPEN UKE 49 – 08.12.17 – STEINERSKOLEN GJØVIK-TOTEN

I følge den gamle «evighetskalenderen» primstaven skulle dagen i dag, 8.12, minne folk om Marias unnfangelse. Denne dagen skulle man også vaske klær så de ble hvite til jul. Dagens lengde er 13:18 timer lengre enn ved sommersolverv.

Glimt fra klassene:

2.+3: Holder på med regning i hovedfag, og gleder seg til jul.

4.: Der arbeides det med historier fra Gamle Testamente, og det øves også iherdig på julespillet – «Paradisspillet» - som vi er så heldige å få se på avslutningen onsdag 20.12 på ettermiddagen.

5.+6.: Geografiperioden om Norge &Norden avsluttes, og blir etterfulgt av matematikk fram til jul.

7.: Siste uken med geometri er unnagjort. Vi har sett på sirkelens mange variasjoner, og tre-, fire-, fem-, seks-, åtte-, tolv-, seksten- og tjuefiredelt den. Eleven har også arbeidet med sirkeløvelser for å finpusse passerferdighetene. Vi har også sett på parabelens vakre uttrykk.

IMG 0530  IMG 0531  IMG 0532

IMG 0533  IMG 0534 Kopi

Påminnelser:

Vi vil minne foresatte om å delta på «Foreldreundersøkelsen» som det er frist til januar å svare på. Info om dette er sendt ut tidligere.

Info:

Onsdag 13.12 markeres Lucia ved 5.+6.klasse. Kanskje det blir lussekatter i alle hus, også? Vi gleder oss til dette.

Hvorfor feirer vi Lucia den 13.12? I gamle dager mente mange at alt arbeidet med å stelle i stand til jul måtte være ferdig 13. desember. Da kom Lussi-natten som de trodde var årets lengste natt. Det var farlig å være ute, for nå var Lussi på ferde. Noen ganger kom hun kjørende, noen ganger ridende. Hun var nifs og mørk og straffet dem som hadde somlet med julestellet. På Lussidagen måtte ingen arbeide. Barn som hadde gjort noe galt, måtte passe seg, for Lussi kunne komme ned gjennom pipa og ta dem. Noen steder trodde de også at djevelen, Lucifer, huserte den natten. Flere steder i Mellom-Europa trodde de på Lussi, eller Lucia den mørke, som de kalte henne. Men det fantes òg en lys Lucia, der navnet fikk glans av det latinske ordet Lux som betyr lys. Denne dagen er det henne vi feirer mange steder i Norden med lys og lussekatter.

Første skoledag etter juleferien er onsdag 03.01.18. Elevene slutter kl 12 pga planleggingsdag for lærerne. SFO er åpent fra kl 12.