lanterne_bg

lanterne bg

Skriftstørrelse: +

Fredagslappen uke 44

FREDAGSLAPPEN UKE 44 – 03.11.17 – STEINERSKOLEN GJØVIK-TOTEN

 Dagen i dag -  03.11 - er nå blitt 10:47 timer kortere enn ved sommersolverv, noe vi merker spesielt på ettermiddagen. I en av Alf Prøysens sangtekster «Året rundt» står det:

«November er så trist og grå, men nyttig likevel. For nå kan barna finne på å lage moro selv.»

Vi trenger lyspunkter i vår tilværelse, ikke minst nå som mørketiden er over oss. I steinerskolene legges det vekt på årstidsfester som følger årets gang og ulike høytider. I november, så tett opp til 11.11, markeres St.Martins dag, symbolet for det indre lyset som vi feirer med lanternefesten. Som den kommende «adventspiralen» og «Lucia» i desember, er lanternefesten et lyspunkt (bokstavelig talt), som viser veien framover i mørketiden.

Hvert år vil vi tenke på nytt over vår tradisjon og om vi fortsatt har et levende forhold til det vi gjør for å markere lanternefesten på en verdig måte. I flere klasserom lages det fargerike lanterner, barnas forventning til å tenne lanternene stiger fra dag til dag, sangene synges og legendene fortelles. Ute blir det mørkere og mørkere, tåkeslør dekker åkrene og trærnes siluetter trer frem, tydelig markante og nakne mens de siste blader løsner fra greinene. Hva nå? Hvordan går vi selv denne mørketiden i møte? Er det noe i oss som har evnen til å tenne lys? Er det noe i oss som fatter interesse utover det som angår oss selv og vårt eget?

Legenden forteller om St.Martin av Tour at han delte klær og mat, ja alt han hadde, med de fattige. En gang kom han ridende i vinternatten og så en tigger som frøs. Da tok han kappen sin, kuttet den i to og gav halvdelen til tiggeren. Her i landet ble han kalt Sankte Morten eller Martein. Han har satt spor etter seg i en rekke folkeviser og ble minnet den 11. november med Mortensmess på Mortensdagen. Lenger sør i Europa blir St. Martin feiret på Martinsdagen med lys og lanterner, sol-, måne- og stjernekaker deles ut til alle som gave og takk.

Det er de himmelske gavene symbolisert i stjerneformene som menneskene kan få del i når de bryr seg. Det å åpne sinnet for de som er annerledes, de som behøver hjelp, det er budskapet til lanternefesten.

Torsdag 09.11 fra kl. 17.30 markeres lanternefesten på skolen. Det vises til tidligere info, og vi ønsker de som vil komme og delta hjertelig velkommen.

 

Glimt fra klassene:

 5.+6.klasse:

Vi holder på med historie i hovedfag, med vekt på vikingene. Det vises til tidligere info om historieundervisningen generelt som ble sendt ut tidligere denne uka.

7.klasse:

Elevene er i full sving med å skrive sitt første tekstdokument i en hovedfagstime. De har satt inn bilder til teksten, sidetall og begynt å få avsnitt med innrykk. Tekstene er basert på historien som leder den romerske Brutus til makten, og på den måten dannelsen av den romerske republikk. Fredag så var det utsalg av vafler, saft og pizzasnurrer til inntekt for leirskolen.

Mandag 06.11: U-trinnet har den årlige wow-dagen (tilsvarer operasjon dagsverk) og skal jobbe for et veldedig prosjekt utenfor skolen.

10.klasse:

Er på en 2 dagers hyttetur med noen av lærerne sine. Det ser ut til at de har noen fine dager sammen.

23167643 1447518181983086 8187853282599373678 n 23031475 1447518395316398 1927537848449392927 n 1

 23130967 1447518328649738 1116541448379313431 n 23031460 1447518441983060 3951153029231731076 n

OG ELLERS:

Som flere sikkert har lagt merke til, er det fortsatt graving i Østre Toten veg, og nå er veien stengt for innkjøring fra jernbaneundergangen på ubestemt tid, slik at man må kjøre rundt. Skolen har kontaktet både kommunen og fylkeskommunen for å få nødvendig info om når dette blir ferdig, av hensyn til sikkerheten for elevene våre. Det samme gjelder vårt spørsmål om når det blinkende trafikklyset i rv 33 vsa jernbaneundergangen blir ordnet.

Undersøkelser: Myndighetene ved Utdanningsdirektoratet har utarbeidet ulike undersøkelser som skolene kan/skal gjennomføre. En av dem er den årlige elevundersøkelsen, der elever får si sin mening om læring og trivsel i skolen. Svarene brukes av skolen, kommunen og staten for å gjøre skolen bedre. I høstsemesteret er det obligatorisk for skolene å gjennomføre elevundersøkelsen på 7. og 10.trinn. Når elevene svarer på spørsmålene i elevundersøkelsen, skriver de ikke inn navnet sitt, slik at verken skolen, kommunen eller staten kan se hva elevene har svart. Utdanningsdirektoratet har ansvaret for at svarene elevene gir blir lagret og brukt på riktig måte. 

Andre undersøkelser som ikke er obligatoriske, er lærer- og foreldreundersøkelsene. I lærerundersøkelsen får lærerne si sin mening om bl.a elevenes læring og trivsel på skolen. Formålet med foreldreundersøkelsen er at foresatte skal få si sin mening om det samme. Skolen holder nå på med gjennomføring av lærerundersøkelsen, og vi oppfordrer foresatte til å gjennomføre foreldreundersøkelsen. Elevene får med seg info om dette hjem til sine respektive foresatte.


Kjære alle foreldre! Litt julemarkedsinfo, som en påminner. Det vil settes opp turnus den 15. november, så jeg ber om at alle som ikke har sagt ifra hva de ønsker å bidra med i forhold til aktiviteter på julemarkedet sier ifra til sin klassekontakt som skal sette opp dette. Når det gjelder andre ting å bidra med til markedet er det som følger: 

1-4 leverer kaker til kafeen. 

5-10 leverer mat til kafeen. 

Det skal leveres følgende "gaver": 

10 småting til fiskedam: viskelær, blyanter etc, fantasien setter ingen grenser .OBS! Ikke blått godteri eller andre veldig syntetiske ting.

10 ting til lykkehjul: 1-4 klasse: 10 pk med 3 pk muffins eller risboller.

5-7 klasse: 10 stk sprettballer. 8-10.klasse : 2 stk twistposer. 

10 småting til grabletønne: viskelær, blyanter ol. 

Varer til salgsboden: Alle foreldre skal bidra med noe til salgsboden, dette skal være hjemmelagde, solide, økologiske ting; det være seg mat, håndarbeid og andre ting med «steinerpedagogisk» preg. Jeg vet at mange går sammen klassevis, og det er helt supert! 

Det er også satt opp to lagekvelder, den første er onsdag den 08 november 1630-1930. Her skal det være en gruppe som lager sukkertøy og en gruppe som driver med hobby ting derav syr kapper ol. Så ta med symaskin om dere har. De som skal lage sukkertøy trenger 1 kilo sukker hver. 

Den 19.november vil det være en ny lagedag hvor det skal bakes julekaker. Ta med ønsket deig. Og, det skal bindes kranser: ta med egnet pynt og evt granbar. 

Er det noe dere tenker på, ønsker å bidra med, om det er noe som er vanskelig, eller har spørsmål eller innvendinger så gi beskjed til meg, på mail, facebook eller på telefon: 95529419.

Med vennlig hilsen Kristina Bruset, Julemarkedsansvarlig.

Presisering til julemarkedsinfo:

Julemarkedet ved Steinerskolen er obligatorisk for foreldre, elever og lærere. Dersom det skulle være noen utfordringer i forhold til dette, ta kontakt med Kristina Bruset, mail: krist.baklengsmail.com tlf: 95529419, ellers snakk med din klasses julemarkedsrepresentant.  Dere vil bli satt opp på oppgaver hvis jeg ikke hører noe fra dere, og vi er avhengig av å ha oversikt dette i forkant av markedet. Det er en regel at i alle klasser over 1. klasse skal begge foreldrene stille, ta kontakt dersom dette også blir en utfordring, ellers regner vi med dere. Vi gleder oss til å lage ett tradisjonsrikt, koselig marked som kan bidra til det sosiale mellom både foreldre, lærere og ikke minst barna våre.

Lykke til, hilsen julemarkedskomiteen.

 

Følg oss på Facebook

lanterne bg bottom