FREDAGSLAPPEN UKE 2 – 12.01.18 – STEINERSKOLEN GJØVIK-TOTEN

Vi skriver 12.01 allerede, og dagen i dag er faktisk blitt 00:43 min lengre enn ved vintersolverv. Godt å se at vi gradvis går mot lysere tider!

Det er skikkelig vinterstemning på uteområdene våre, og spesielt barnetrinnselevene er i full aktivitet ute med lek av forskjellig slag i den dype snøen. I den senere tiden har det vært flere artikler i avisene der viktigheten av mye (ute)lek framheves. Overlege Stein Førde sier:

«Barn er ikke skapt for timevis med stillesittende aktivitet fra de er små. Barn trenger bevegelse og aktivitet både kroppslig, følelsesmessig og sosialt for å utvikle seg. Den beste oppskriften på dette er utelek.»

Sammen med professor Trond H. Diseth skrev han tidligere i høst en kronikk i Dagbladet der de to tok et kraftig oppgjør med en overdreven prestasjonskultur med testing og selvevaluering helt ned på 1. trinn.  Han sier videre at: «Kroppen er barnas nærmeste omgivelse. Den har kommet til et visst utviklingsnivå ved tre års alder både fysisk, språklig og tankemessig. Det ligger utrolig mye uforløst som barnet trenger motoriske erfaringer for å utvikle seg videre. Man kan nesten si at de sosiale og emosjonelle erfaringene ved utelek fungerer som en døråpner for barnets videre utvikling.»

Kilder fra Psykologisk institutt i Oslo sier at jo mer utetid førskolebarna her, desto bedre konsentrerer de seg når de begynner på skolen. De tester også bedre på arbeidshukommelse og oppmerksomhet langt inn i skolealder.

I denne sammenheng minner vi om at i 1.klasse i Steinerskolen er lek fortsatt det sentrale for våre minste elever.

FRA KLASSENE:

2/3: Holder på med bokstaver og lesing, og hygger seg mye ute i snøen.

4.: Her har de en periode med ur-yrker i hovedfag, nærmere bestemt «Fiskeren». Et stort fiskegarn er spent opp i taket, og læreren formidler spennende historier fra boka «Den siste viking» av Johan Bojer.

7.: De har fullført en geografiperiode der de har sett på europeisk naturtopografi og jordens sonegeografi. Arbeidet har gått ut på abstrakte presentasjoner av jordens klimasoner i form av malerier, og elevene har laget er relieff av Europa som skal henge på utstilling i skolen. Elevene har også valgt seg et europeisk land som de har laget en plakat om, denne skal de presentere for klassen siste dagen.

1. Abstrakt representasjon av klimasoner  -  2. Polar sone  -  3. Temperert sone

Abstrakt representasjon av klimasonene til jorda Polar sone

Temperert sone

4. Subtropisk sone  -  5. Tropisk sone  -  6. Topografisk kart

Subtropisk sone Tropisk sone Topografisk kart

8+9: Har avsluttet en periode i fysikk der de har hatt om elektrisitet og magnetisme, og

10.klasse avsluttet i dag sin kunsthistorieperiode. Perioden har vært fylt av flere kunstepoker, kulltegninger, krittegninger og oljemaling. I tillegg har elevene lagt ned en formidabel innsats med sine arbeidsbøker. Takk for en flott periode, 10. klasse! Neste uke begynner klassen med tresløyd i hovedfag.

Image 3

Image 5

Image 4

Image 3 1

Image 5 1

Minner om foreldremøte og konferansekveld for foresatte og elever i 10. klasse torsdag 18. januar fra klokken 17.00.

OPPLYSNINGER ELLERS:

Fra 01.01.18 er Evie Tomte spes.ped.ansvarlig for hele skolen (1-10).

Foreldremøte for 2/3. klasse, torsdag 18.01.18 kl 17.30.