Januarhilsen fra 1.klasse

Plutselig var vi over i 2018! Det har jammen gått fort. I løpet av januar feiret vi også dag nr 100 på skolen. Det var det mange av barna som syntes var litt gøy. Tenk at vi har gått 100 dager på skolen! Det er mye det. I første klasse har vi fylt januardagene med mye lek! Og veldig mye utelek i den fantastiske snøen vi har fått. Skolegården bugner av snø, og barna har laget seg en hinderløype på ski, og fått hjelp av Dani på sfo til å lage en skikkelig snøborg! Den har jobbet seg ut og inntatt forskjellige former siden vi også har hatt litt milde dager, men barna har timer med fantasifull lek i denne borgen. Her er det plass til både prinsesser, drager, riddere og zombier. Skolen har spader tilgjengelig for barna slik så de får brukt kroppen sin skikkelig å kjenne på hvordan det er å konstruere og bygge noe stort. Barna lager seg en plan, de må samarbeide for å få det til, og det krever styrke og utholdenhet for å gjennomføre prosjektet. Snøen har inspirert til bevegelse, og vi hadde en flott skitur sammen på Øverli. Her har vi en velfortjent pause ved en liten bu der det er fuglemateplass. Vi fikk se kjøttmeis, blåmeis, spettmeis, dompapp, gulspurv og til og med toppmeis mens vi satt der. Inne har barna konsentrert seg om bl.annet konstrukssjonslek med klosser etter at jeg innførte litt flere klosser i flere farger og former. Det var flere dager de lagde flotte konstruksjoner, først løsere byggverk, men etter hvert mer arkitektoniske byggverk. I formingen har vi gjort oss kjent med bordveven. Det er både gøy og litt slitsomt å lære seg noe nytt, men vi har sunget en vevesang i ringen som har hjulpet litt på å huske at den skal være opp og ned – inn og ut av trådene. Vi avsluttet januar med en flott skitur oppe ved skumsjøen. Romy, mor til Sarah, var med og viste oss vei. Barna var så flinke til å gå, og selv om det var igjensnødde løyper og litt vind, viste de godt mot og turglede. Vi hadde en rast der vi drakk varm te og fikk pannekaker stekt på bål. Det var deilig etter en lang tur, og jeg regner med at det var mange slitne, men fornøyde førsteklassinger som kom hjem igjen fra turen. Takk for alt januar ga oss, nå er vi klare for februar!

1.klasse

For Steinerskolens pedagogikk står seksåringens liv i 1.klasse i forberedelsenes tegn. Her skal det legges en grunn for den videre skolelæring, en læring som etterhvert blir klart preget av barnets egen bevissthet om seg selv som lærende.
Mye av 1.klasse-pedagogikken er førskolepedagogikk, og gjennom det ivaretar seksåringen på en måte som gir barnet størst mulighet til å stå stødig for videre skolegang og utvikling til et fritt, kreativt, selvstendig og tenkende menneske.

Seksåringen er på vei inn i en ny fase av livet fra småbarn til skolebarn, et ben i hver verden.
Det kan ofte oppleves som smertefullt å være liten og stor på samme tid, og kan nærmest oppleves som en slags førpubertet da det skjer forandringer både følelsesmessig og kroppslig .
Barnet vokser i kropp og lemmer, muskelmassen øker.
Kroppen mister sin runde barnlighet , og barnet får en" ny" og fremmed kropp de skal beherske. Det tar tid å lære denne nye kroppen å kjenne, og det kan oppleves voldsomt for mange barn.
De kan bli klønete i bevegelsene, noen litt mer "snublefot" i form av å snuble lett og slå seg, velte glass og søle ut. Følelesesmessig er de tynnhudet og sårbare.
Seksåringen har behov for fysisk utfoldelse, for bevegelse og plass til å utfolde seg.
Seksåringens vil gjerne gjenspeile virkeligheten slik den er, og nærer seg godt av de voksnes forbilledlige handlinger.
Barnet lever sterkt i det gjørende og tilnærmer seg læring gjennom dette.

Kort om steinerpedagogikkens læringsmål for denne aldersgruppen/kl.trinnet:

* Det er å hensyn til at hvert enkelt barn har kvaliteter som uttrykkes individuelt.
* Det er å ta hensyn til at 1.klassingen ( førskolealder) har en særlig sensitivitet i sansningen med begrenset mulighet for å sile inntrykkene.
* Det er å ta hensyn til at barnet trenger rytmer i hverdagen .
* Det er å ta hensyn til at barnet lærer først og fremst gjennom ETTERLIGNING, FORBILDE og HANDLING.
* Det er å ta hensyn til at hver alder har noe typisk ved seg.

TA I MOT BARNET I ÆREFRYKT , OPPDRA DET I KJÆRLIGHET, LA DET GÅ I FRIHET.